2020. augusztus 30., vasárnap

Ambrózy-Augusztus 7. nap: Szer'usz világ

Elértünk a tematikus hét végére is, az Ambrózy báró esetei legfiatalabb testvéréhez, és ha azt mondom, imádtam ennek a könyvnek minden mondatát, azzal még nem mondtam eleget. Idáig is nagyon szerettem ezt a sorozatot, de ez a kötet katapultálta a rajongásom még a Gergő-könyvek fölé is. (Pedig az aztán az eredeti, első sorozat, amibe úgy istenigazából beleszerettem.)


Nagyon jót tett ennek a sorozatnak, hogy friss hangként Mári vette át a mesélő szerepét, kapott egy újult lendületet, és egy extra réteg vagányságot. Remélem, még sok alkalmat kap a kis komorna a pallérozásra, és tűkön ülve fogom várni a következő rész megjelenését, bármikorra essen is majd az.

A Szer'uszt a szokásos kategóriák szerint fogom értékelni, és a spoiler-jelzést itt is ki kell tennem, részben a korábbi kötetek eseményeire, részben erre is, bár a végkifejletről nem fogom lerántani a leplet.

Az alaphelyzet:

A történet közvetlenül a Nász vége után folytatódik, és mivel Richárd még mindig nagyban lábadozik, Mili pedig az eset miatt keveredik bajba, így Márinak kell a kezébe vennie a dolgokat, hogy felmentesse a bárónéját. Volt ebben a könyben minden, ami csak kellett a kis lelkemnek, az előkerülő rokonok, az Ármányból úgy hiányolt háttérbeli, független kis eset, még több Tabán és Márika jellegzetes modora, amitől az olvasó a padlón fetreng nevetésében. Szóval minden jóság, nyakon öntve még egy kellemetes adag Böszörményi-i bájjal és nyelvi csavarral.
(Egyébként leszámoltam, az egész könyv folyamán 32 alkalommal hanzik el a címbéli szer'usz világ, főként (de nem csak) Mári szájából, valamint ebből egyszer fejezetcímben.)

A szereplők:

Mári csak úgy brillírozott ebben a könyvben, tisztán látszott, mennyire beleélte magát Böszörményi is írásába, itt aztán végre kiengedhette az évek alatt felhalmozott népies- és szlengkifejezés-tárát. Az ő okoskodásától az egész esetet körbevette egy réteg jókedv, és soha nem érezte az ember, hogy itt a végén valami probléma fog adódni.

Az őt segítő mellékszereplők sem maradtak vagányságban sokban el tőle, bár legalább belőlük nem maradt el az egészséges józan ész. Olvasás közben az a Jack Sparrow idézet emlékeztett Márira, ahol Jack az őt őrültnek nevezőnek csak annyit felel, hogy ha nem lenne, akkor ez a terv sose működne. Jack és Mári egész biztosan remekül megértenék egymást.

A felépítés és nyelvezet:

Mári tevékenykedésének fő szála mellett jól megfért Mili raboskodásának mellékszála is, ahol ő kiderítette a maga rejtélyét is. (Ahogy Poirot-nak is megmondták, hogy ő még nyaralni sem elmenni úgy, hogy ne botoljon egy gyilkossági ügybe.)

Tisztán érezhető volt a különbség ennek a két szereplőnek a fejzetei között, a mester még a puszta nyelvezettel is szét tudta választani őket egymástól, elhittem, hogy tényleg két különböző ember fejében járok éppen. Persze mindkét szál szókincse azért jellegzetesen aprólékosan Böszörményi-i volt, és mindkettőt épp ugyanannyira élveztem olvasni.

A konfliktus és végkifejlet:

Ugyan messziről látni lehetett, ki lesz a végén a "tettes", de jelen esetben nem is arra ment ki a játék, hogy szépen aprólékosan kinyomozódjon, és csak a legvégén derüljön ki, ki volt a gyilkos. Már a könyv felétől tisztában voltunk vele, ki lesz becserkészve, és pont az volt a cél, hogy Mári vadászatát kövessük, ahogy az alvilág butyraiba lemerülve a nyomára akadjon a tettesnek, megismerve azt az oldalát, amelyik a Tabánban hagyta a lelke egy darabját, mikor kiművelődött úrnői komornává.

A végjátékban ismét kiderült pár titok, előkerült néhány ember, aki Márinak fontos volt, és ugyan pici spoiler, de végre valaki rendesen helyrerakta Detrich-et is. Neki már nagyon érett, nem?

Ah, az Ambrózy-sorozat mindig is nagyon kedves lesz a szívemnek, és kíváncsian várom, hogy most, miután minden eredeti rejtély megoldódott és titok kiderült, hova fog innen tovább menni. Én szívesen látnék egy Poirot-szerű sorozatot, ahol minden részben egy újabb bűntettről hull majd le a lepel, esetlegesen akár újabb utazós részekkel, azokat mindig is nagyon csíptem. Az viszont biztos, hogy a következő kötet megjelenésekor ott fogok tömörödni az előrendelők sorának legelején.

A Szer'usz világnak ötből 5,25 csillagot adok.

Ne feledjétek, a nyereményjáték ma ejfélig még él, a jelentkezéshez szükséges infókat a Leányrablás értékelésének végén olvashatjátok. A nyerteseket holnap délelőtt, a blog facebook oldalán hirdetem ki. 

A korábbi kötetek értékelései pedig a következő linkeken érhetőek el:


A holnapi eredményhirdetésig jó olvasást és idegborzoló rejtélyeket,

Love,
Kalamaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése