2018. április 24., kedd

Sarah J. Maas-hét 2. nap: Aelin felemelkedése. 1. rész: Árnyak királynője

Üdv újra azoknak, akik továbbra is velem tartanak az első tematikus hetemen, ahol az egyik legnagyobb kedvenc írónőm munkásságát ünnepelem meg még az A Court of Frost and Starlight megjelenése előtt.
Ma folytatom az Üvegtrón sorozat részeinek sorramenő értékelését, ezúttal a negyedik és ötödik kötetetekkel. Elsőként érkezzen tehát a Queen of Shadows, azaz az Árnyak királynője.
A spoilerek miatt ismét itt egy figyelmeztetés.

Íme a fülszöveg:

Első a bosszú, a többi várhat…

Celaena Sardothien mindenkit elvesztett, aki a szívéhez közel állt, végül mégis visszatért a birodalomba, hogy bosszút álljon, felszabadítsa egykor dicsőséges királyságát és szembeszálljon múltja árnyékaival…

Tiszta szívéből elfogadta, hogy ő Aelin Galathynius, Terrasen királynője. De mielőtt visszaszerezné a trónját, harcolnia kell.
Küzdeni akar unokatestvéréért, aki harcosként az életét is kész feláldozni érte, a barátjáért, aki egy borzalmas tömlöcben sínylődik, és a kegyetlen király rabságában tengődő népéért, akik rendületlenül várják eltűnt királynőjük dicső visszatérését.
Folytatódik Celaena utazása, mely fenekestül forgathatja fel az életét.
Kövesd és éld át szenvedélyes és időnként fájdalmas kalandjait!



Aelin összes ruhája közül
messze ez a kedvencem.
Alig bírtam kivárni, míg végre megjelent magyarul is, lassan már majdnem két éve. Akkoriban még annyira nem voltam belebolondulva az angolul olvasásba, így kivártam az itthoni megjelenést, amire egyébként azóta nem pazarlok időt. Amúgy is sokkal élvezetesebb eredeti nyelven, ahogy az írónő a történetet kigondolta.

Történetvezetési szempontból ez a kedvenc részem. Annyi minden történik benne, és ezek olyan jól vannak összekötve, hogy az példaértékű. A másik ok pedig, amiért nagyon szeretem a sorozaton belül is, mert végre kezdenek kiderülni a háttértitkok és összegyűlni a két oldal csapatai. Jó érzés úgy olvasni, hogy kezdi az ember kapisgálni, miért is történnek a dolgok és ki az igazi ellenség.



Az angol, fehéres háttér
talán még jobban is
tetszik itt, mint a színes
amerikai verzió.
Nem is tudnék kedvenc jelenetet választani, ha muszáj lenne se. Talán top 5-öt tudok összeállítani, de azok között nincs konkrét sorrend. Ezek a következők: Manon kontra Aelin (űűű, végigvigyorogtam azt a jelenetet. Erre vártam már azóta, hogy Manon legelőször felbukkant az Heir of Fire-ban.), Aelin kimenti Aedion-t (végre látható volt, milyen jó csapatot alkotnak a kedvenc kuzinjaink), Rowan megérkezik Résvárba (szip-szip, meghatódott az én kőszívem is), a végső összecsapás Dorian, Aelin és a király között (aki azt meri mondani, hogy az nem volt epic, az hazudik.), és persze mikor Aeilin végre hazatér. 

Attól a befejezéstől már akkor is borsódzik a hátam, ha csak rágondolok. Két hétig voltam utána könyvmásnapos, és még csak rá sem tudtam nézni más nyomtatott termékre. Olyan tökéletesen hatalmas volt, azok a szívszorító érzelmi hullámvasutak... A kedvenc Maas-féle könyvvégem. (Az Empire of Storms is közel áll a címhez, de az más miatt. De erről később.)



Fanart a kedvenc tuhámmal,
Ashiibell munkája.
Imádtam Aelin-t az újonnan elfogadott szerepében. Orgyilkosként badass volt, (fél)tündér királynőként pedig... hát... királynői. Nem gondoltam volna, hogy még nagyobb karakter tudna lenni, de még mindig volt feljebb.

Akiben csalódtam, az Chaol volt. Hiába jelent meg Rowan már A tűz örökösében, és azért még dédelgettem egy kis reményt, hogy kettejük között lehet még valami. Ehelyett kaptunk egy bunkót. Utólag belegondolva valahol igaza volt, ő kb az egyetlen, akinek semmilyen képessége nincs egy nagy kupac mágiával megáldott között, egész életében a mágia félelmére tanították, még szép, hogy nem fog azonnal örömujjongásban kitörni. Csak nem tetszett, ahogy lekommunikálta az érzéseit. (Szerencséje, hogy a Tower of Dawn-ban átment egy nagy jellemfejlődésen.)

Rowan pedig egész egyszerűen cuki volt ebben a részben. Próbálj csak meggyőzni az ellenkezőjéről.

A mellék(ebb) szereplők között továbbra is nagy kedvenc volt Dorian és Manon, de Elide jött látott és győzött nálam. Aedion-t meg sem kell említenem, hiszen ő úgyis én vagyok tündér- és pasiformában. Lysandra és Nesryn sem voltak rosszak, de őket egyértelműen csak a későbbi könyvekben szerettem meg igazán.

Ezek lennének a rövid gondoltaim az Árnyak királynőjéről. Újabb fantasztikus könyv, újabb elképesztő szereplők és csavarok. Csak ajánlani tudom. A végkifejlet boldogságát pedig élvezzétek ki, míg tudjátok. Mert most jön az Empire of Storms.

Azoknak pedig, akik részt szeretnének venni a nyereményjátékon, ezek a szabályok:

Öt napon keresztül minden nap felteszek egy kérdőívet, amit mind meg kell válaszolni, ezek a témák:
hétfő: általános, kinek mi tetszett, Üvegtrón és ACOTAR sorozatok
kedd: Üvegtrón 1-3, Celaena útja
szerda: Üvegtrón 4-5, Aelin felemelkedése
csütörtök: Üvegtrón spin off-ok, The Assasin's Blade és Tower of Dawn
péntek: Tüskék és rózsák udvara

(Mint látható, a posztok tartalma és a téma kérdési között van egy nap elcsúszás, mivel az első napi egy kvázi bevezető véleménykutatás.)
A hétfőit kivéve minden kérdőív két résznől áll. Az első rész egy általános, kedvenc szereplők, kedvenc jelenetek, ilyesmi. Itt nincs jó-rossz válasz. A második rész egy (nem bonyolult) trivia rész, itt a helyes választ kell megadni. A végső sorsolásba azoknak a neve kerül be, akik minden kérdésre helyesen tudnak válaszolni. (Ha ilyen nem lesz, valamit ki fogok találni, valószínűleg a pontok száma alapján fogom sorba állítani.)
Emellett a csütörtöki és pénteki kerdőívekben lehet majd pluszpontokat szerezni, mivel ott vannak kérdések olyan részekhez (Tower of Dawn, A Court of Wings and Ruin), amik még nem jelentek meg magyarul, így nem mindenkinek volt meg a lehetősége/nyelvtudása elolvasni őket. Ezek a kérdések nem részei a kötelező teljesítendőnek, de a pluszpontok plusz nyerési esélyt jelentenek.
Szombaton és vasárnap nem lesz teszt, mivel ott már nem a konkrét könyvekkel foglalkozom, hanem fanartokkal, teoriákkal, ilyesmik.

A nyeremény pedig egy Tüskék és rózsák udvara mintás vászonszatyor (amit megmutatnék, de még nem hozta meg a postás, szóval erre várni kell egy kicsit), valamint egy matrica- és könyvjelzőcsomag. A matricák már készen vannak, a blog Instagram oldalán hamarosan meg is mutatom őket.

A válaszokat jövő hétfő éjfélig várom, az utána beérkezetteket már nem tudom elfogadni. Feltétel, hogy minden kérdőív ki legyen töltve. Kedden kiértékelem őket, és valószínűleg még aznap ki is hirdetem a nyertest.

A második nap kérdései ezen a linken elérhetőek.

Délután érkezik a Viharok birodalma, addig jó teszttöltögetést mindenkinek.

Love, Kalamaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése