2020. március 3., kedd

Maas-Március VOL. 1: Throne of Glass mini kiadás bemutató és értékelés

Üdvözlet márciusban, a kedvenc hónapomban. A kedvencem, mivel ebben a hónapban van a szülinapom. Ezért ezt a hónapot a kedvenc témámmal fogom eltölteni: Sarah J. Maas könyveivel.

Igen, egyszer már csináltam Maas-hetet, de ez kicsit más lesz. (Ha amúgy érdekel, a bal oldalon lévő Maas-hét bannerre kattintva elérhető minden bejegyzés arról a tematikus hétről).
Persze lesznek bejegyzések más témában is, nem fogom magam teljesen Maas-ra korlátozni, de a szokásosnál mindenképpen több lesz.

A tervezett témák a következők:
Rögtön ma egy Üvegtrón mini kiadás bemutatóval csapok bele a betűlecsóba.
A következő két hét folyamán érek az éves Üvegtrón-újraolvasásom végére, így újraolvasós értékelés várható, hogyan változott a véleményem a könyvekről az első olvasás óta.
Mivel Maas legújabb regénye, a Crescent City - House of Earth And Blood ma jelenik meg, erről a szépségről mindenképpen fogok még áriázni.

Akkor jöjjön az a lecsó, és lássuk, mi ez a nagy felhajtás az ősszel angolul megjelent miniatúr karakter kiadásokkal.


Végre én is megszereztem az összeset, és én igazán imádom őket. Ez a ötödik kiadás, amiben teljesen megvan a sorozat, és talán ez a kedvencem, az első rész gyűjtői kiadása után. Az biztos, hogy ez foglalja el a legkevesebb helyet a polcomon és ez a fizikailag a legkönnyebb is.

Összeválogattam néhány vázlatpontot, ami alapján bemutatom/értékelem ezt a kiadást:

1. A csomagolás

Külsőre nem sok változott az eredeti (angol) kiadáshoz képest. A borítók ugyanazok maradtak, az egyetlen különbség az első oldalon a jobb felső sarokba odarakott "pecsét", ami azt hirdeti, hogy ez a mini kiadás. Mintha a méretről nem tűnne amúgy fel.
A hátsó oldal kicsit más lett, de csak a szöveg tekintetében. Az eddigi fülszöveg bekerült a könyv belsejébe, és a helyére egy-egy kiválasztott idézet került, az adott könyvben kiemelt szereplőtől, plusz egy egyenszöveg az adott színnel, kb ilyesféleként: Ünnepeld xy-t ezzel a különleges mini kiadással, akinek a nevét xy színnel emeltük ki.

2. A belső értékek

A tartalom sem változott, talán csak annyiban, hogy nincs a könyv végében a következő részből két fejezet ízelítőnek, hiszen nem cél már, hogy új olvasót vegyen rá, hogy megvegye a folytatást is. Hiszen aki már megvette az egyik minit, az valószínűleg úgyis ismeri már a sorozatot, és úgyis megveszi a többit is.
Ugyebár a kiadás specialitása, hogy minden részben egy-egy szereplő neve színes tintával van kiemelve. Emellett az oldalszéleken az oldalszám két oldalán ugyanazzal a színnel könyvekként más-más mintát (díszítősorokat) is nyomtattak.

3. Az olvashatóság

Kétféle irányból is meg kell néznem ezt a kérdést. Egyrészt a súlyprobléma és hogyan fogható, másrészt a papírvastagság. Mindenképpen könnyebb, ezt gondolom nem kell vitatnom, mint egy falazótégányi keménykötéses, ebből kiindulva sokkal egyszerűbb is fogni. Gyakran az ágyban olvasom, elalvás előtt, és ezt lehet fekve is fogni, akár egy kézzel is. Ha ezt a keménykötésessel próbálnám meg, öt percen belül zsibbadna el a kezem és landolna a könyv az arcomban.
Papírvastagság tekintetében gondolom nem meglepő, hogy nem standard vastagságú papírt használtak. Bar akinek megvan angolul is a sorozat az Empire of Storms-tól, az már nem lepődik meg a bibliapapíron.

Személy szerint én nagyon boldog vagyok ezzel a mini kiadással, sokban megkönnyítette ezt az újraolvasást. Ezt el tudtam vinni a munkahelyemre is, szó szerint belefér a nadrágom farzsebébe. Sok helyet is spóroltam, mikor múlt hónapban elutaztam Hamburgba, hiszen mikor az embernek van egy korlátozott helye, ahova csomagolni tud, nem fog beférni a keménykötéses tégla.

Nyilván nem mindenki fog megint kiadni 70 eurót, hogy megvegye a teljes sorozatot. Ha eleve csak egy változatban venném meg, az viszont ezek a minik lennének. Engem teljesen meggyőzött, a sok pozitív előnye miatt nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy ezt a verziót olvasom.

Nem húzom hosszabbra az értékelésem, egyértelműen látszik ebből is, hogy nálam betalált ez a kiadás. Tudom, hogy a legtöbben inkább csak polcdísznek vették meg, de én tényleg élvezem olvasni is. Persze tudni kell hozzá angolul is, de ez mellékes.

Legközelebb csütörtökön jelentkezem, egy újabb book tag-gel, az Igen-Nem-Talánnal, ahol könyves kérdésekre válaszolok igennel, nemmel vagy talánnal.
Addig is Maas-sztasztikus március elejét mindenkinek, és jó olvasást.

Love,
Kalamaj

2 megjegyzés:

  1. Szia! Esetleg meg tudod mondani, hogy honnan rendelted meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy német könyvesbolthálózat, a Thalia honlapjáról, de ők nem szállítanak Magyarországra (Bécsben élek, így ez nekem nem gond). Amazonon és Bookdepositoryn is biztos van, ők szállítanak majdnem mindenhova.

      Törlés