2020. november 5., csütörtök

Nincs gyász. Nincs temetés - Six of Crows duológia duplaértékelés

Azért ismerjük el, legtöbbünket igencsak le lehet kötni egy alaposan kidolgozott és megtervezett betörésről szóló könyvvel (vagy épp filmmel). Az intelligens tolvaj, mint főszereplő, aki leleményes átveréseivel trükközi ki a gazdag, gőgös és gonosz ellenfeleit, kinek ne mozgatná meg a fantáziáját.


A mostanság talán egyik legismertebb ilyen témájú ifjúsági könyv-duológiája pedig a Six of Crows (magyarul Hat varjú), aminek Magyarországon ugyan még csak az első része jelent meg, de már készülőben a második is.

Az elmúlt hónapom igencsak Grisha-centrikus lett, ennek köszönhetően végre befejeztem a Six of Crows-t, és rögtön bele is kellett kezdenem a folytatásába is, a Crooked Kingdom-ba. Megérdemli ez a két könyv az összes hájpot, amit kapott, mindekettő igazán tűkönülősre sikeredett.
A következő bejegyzésben mindkét résszel foglalkozni fogok. A (rövidített) értékeléseimet igyekszem spoilermentesen tartani, főleg, mert a második kötet még nem jelent meg magyarul. Az biztos, hogy semmi létfontosságút nem fogok elárulni, de attól még saját felelősségre olvassa mindenki tovább.

A standard borító
1. Six of Crows - Hat varjú

a) Az alaphelyzet:
Eleve nagyon szeretem a Grisha világot, így kíváncsian vártam, mit hoz ki az írónő egy másik szereplőbandából és a térkép egy másik pontjából. És meg kell mondanom, telitalálat lett, messze túlszárnyalja az eredetit.

b) A szereplők:
Nem titkoltan ezt a történetet a főszereplő csapat viszi el a hátán. Ez is az oka, hogy olyan lassan indul be a sztori, mert elég sok időt eltapsol azzal, hogy mindenkit be tudjon mutatni. De megéri, mert mind a hat (ami igazából hét) Varjú a maga változatos módján szeretnivaló, alaposan kidolgozott szereplő.
A gyűjtői kiadás

c) A felépítés és nyelvezet:
Elég lassan indul be a könyv, de amint sikerült ledületet szereznie, onnantól csak kapkodja az ember a fejét. A betörés alaposan ki van gondolva, hihető a kimenetele, és végig fenn tudja tartani a kíváncsiságot. Emellett egy élmény olvasni a szereplők közötti csipkelődéseket, teljesen élethű és elképesztően szórakoztató.

d) A végkifejlet:
Anélkül, hogy sokat elárulnék, a vége igazán nem kiszámítható lett. Sikerült megütnie egy a történethez illő nehézségi szintet, és sikerült kellőképpen összetörnie a szívemet. A függővég után muszáj volt azonnal nyúlnom a folytatáshoz.

Az eredeti
2. Crooked Kingdom - Elfajzott királyság

a) Az alaphelyzet:
A Six of Crows függővége után mindenképpen kellett ez a folytatás. A helyszín újra Ketterdam, öröm volt látni, milyen is tényleg a város, ahol a Varjak normál esetben mozognak.

b) A szereplők:
Ha lehetséges, még jobban a szívemhez nőttek ezek az idióták. Ahogy a hátterük még tovább lett ecsetelve, és még jobban megismertük őket, csak még jobban meg tudtuk szeretni őket. Nina eddig is a lelki társam volt, de most Matthias is brillírozott a maga akaratlanul vicces módján.

A fólianyomott gyűjtői
c) A felépítés: 
Ez a könyv már nem csak egy cselből áll, hanem egy egész sorozatnyiból. Ebből kifolyólag minden alrész végén kellőképp a padlón tud landolni az ember álla. Erre pedig még egy lapáttal rátett, mikor Kaz felfedte a terveit, hogyan fordult minden fogaskerék arra, amerre ő akarta. Nem véletlenül a véleménye sokaknak (köztük nekem is), hogy ez a köny túltesz az elődjén is.

d) A végkifejlet:
Talán az egyetlen kivetésem magával a végével volt. Egyrészt amiatt a jelenet miatt, ami ripityára törte a szívem, fejbekólintanám az írónőt. Másrészt viszont a hatalmas felkészülés után mégis valahogy túl gyorsnak éreztem a lezárást. És nagyon érezhető, hogy ugyan hiába zárókötet, mégis nyitva hagyott sok ajtót a King of Scars-nak.

Ez lenne a rövid véleményem a Six of Crows duológiáról. Mindenképpen javasolni tudom mindenkinek az elolvasását. Akár önmagában is neki lehet rugaszkodni, de azért mindenképpen érdemes előtte a Shadow and Bone trilógiáját is beiktatni, hogy kiismerje magát az ember a világban és az onnan visszatérő szereplők se legyenek ismeretlenek. (A titkos álmom, hogy a Grisha világ legutolsó könyvében létrejöjjön egy Bosszúállók - Végjáték-ra elmékeztető lélegzetmegakasztó szupercsapat a régi és új szereplőkből.)

A Six of Crows ötből 4,5 csillagot, a Crooked Kingdom pedig 4,75-öt kap.

Hamarosan újra jelentkezem, ezúttal egy Bullet Journal-bejegyzéssel, bemutatom majd az októberi és novemberi oldalaimat is. Addig is kellemes olvasást, jó kreatívkodást, és kényelmes hétvégét.

Love,
Kalamaj


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése