2018. augusztus 28., kedd

Harry Potter - hét 2/2: Pottermore-béli kalandozások

Aki vérbeli Potter-rajongó, az nem úszhatta meg a Pottermore-t, azaz a részben maga Rowling által is írt hivatalos rajongói oldalt. Így én is beregisztráltam már néhány évvel ezelőtt, hogy megtudjam, mi is olyan jó ebben az oldalban.

Nos, a rövid válasz az, hogy sokminden.

A legfőbb erőssége az, hogy nem csak egy Wikipédia cikk ez, hanem interaktívan a tagok is részesei lehetnek Rowling elképesztő méretű világának. Ennek a legelső kelléke pedig maga az online Teszlek Süveg. Egy kérdőív kitöltésével magad is megtudhatod, melyik házba sorolna a sityak algoritmusa.

Még szép, hogy itt is a Mardekár jött ki nekem, és amit a Pottermore kiad, az úgy is van. (Amúgy a két legjobb barátnőm Hollóhátas és Hugrabuggos, szóval még keserem a Griffendélest, aki kiegészíthetné a körünk.)

De persze nem csak a ház, hanem a pálcafajta, a patrónus, sőt még az Ilvermorny (amerikai varázslóiskola) házad is megtudhatod. (Thunderbird mindhalálig!)
Ha pedig megvan az összes teszt, a profilodban mindet megtalálod, és mindről hosszas cikkek és adatlapok szolgáltatnak még több információt, mint amire valaha szüksége lenne bárkinek.

Íme pár kép az én adatlapomról:

Az egész oldal a házad színében virít, amint kitöltötted a tesztet.

Azt nem tudom, miért pont nyuszi lett a patrónusom, de legalább cuki.
Viszont sárkányszívhúros a pálcám, még szép.

Be lehet állítani, hogy az Ilvermorny házad színeiben jelenítse meg az oldalt.

Egy interaktív körsétára is mehetsz a Roxfort területén, a grafikáka nagyon tetszik, de a vezérlőkkel még kicsit hadilábon állok. (És nem azért, mert még soha nem csináltam volna hasonlót, rendszeresen játszom Skyrim-mel, ahol elvben hasonló a kontroll, és ott rendesen megy minden.)



De persze megvan a honlap információs felülete is. A legfontosabb szereplők mind rendelkeznek személyes adatlapokkal, valamint a varázsvilág történelmét is jó alaposan kitárgyalja minden nézőpontból. Maga Rowling is ír bele, szóval a könyvek mellett ezek a cikkek is kánonnak tekinthetőek Harry történetében.
Például itt van egy beszámoló a Quidditch Világkupáról bemépített videós és hanganyagokkal, vagy az Ilvermorny megalapítáának igencsak részletes története: 




Persze külön részleg van a Legendás állatoknak és a Cursed child-nak is, de a filmekből származó kulisszák mögötti fotók is sorakoznak. Egy saját könyvklubjuk is van, beszélgetésekkel és közös olvasással.



Összességében szörnyen hasznosnak találom ezt az oldalt. A legnagyobb rajongók, akiknek nem elég a hét könyv mindig találnak új felfedeznivalót, sőt még a tudásukat is tesztelhetik a kvízekkel (tényleg komolyak, én is kitöltögettem őket, és vannak benne olyan kérdések, hogy csak na.) Időnként, ha nagyon nincs semmi teendőm, én is feltévedek ide és böngészek egy keveset. Legutoljára épp az öcséimmel derítettük ki, ők melyik házba tartoznának. Az egyik Griffendéles, a másik Hollóhátas lett.

Az biztos, hogy éveket el lehetne tölteni az oldal böngészével, de erre sajnos ma nincs több idő. Ha szeretnél még többet a varázslóvilágból, és még nem néztél el a Pottermore-ra, ajánlom, hogy próbáld ki. Kell hozzá angoltudás, de megér egy látogatást.

Íme a tematikus hét második napja, holnap folytatódik tovább az Azkabani fogollyal és egy délutáni Legendás állatok filmkritikával.
Addigis kellemes délutánt és jó pihenést.

Love, Kalamaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése