2020. november 1., vasárnap

A minden szentjét neki! - Leigh Bardugo: The Lives of Saints értékelés

Az októberem nagy részét a Grisha-könyvek (újra-)olvasása töltötte ki, köszönhetően annak, hogy a hónap elején az Árnyék és csont csudiszép gyűjtői kiadása meglátta a napvilágot. De nem csak az, hanem egy teljesen új kötet, a The Lives of Saints is jött vele. És mivel magyarra fordítva a címe kb. A szentek élete lenne, úgy gondoltam, pont illeni fog a Mindenszentekhez. (Aki inkább Halloween-párti, annak ajánlom a tegnapi bejegyzésem, a Halloween book tag-et, itt.)


Maga a könyv nem egy regény, de a Grisha világban játszódik. Az alapja az eredeti trilógiában, ugyanezen a címen futó tankönyv, ami a világuk fontosabb szentjeit sorolja fel, és ír röviden az életükről. A világon belül Alina kezei közt is megfordul, és addig nem hagyta az írónőt nyugodni, míg meg nem írta a valóságban is. Szóval olyasmi az egész, mint a Legendás állatok és megfigyelésük. (Mármint az eredeti tankönyvecske, nem az ezen a néven futó filmek.)
Mivel maga a könyv nem egy hagyományos regény, így elhagyom a szokásos elemzési kritériumaimat. A bejegyzés spoilereket sem fog tartalmazni, lévén nincsenek olyan csavarok benne, aminek az ismerete elrontaná az élményt.

A standard borító,
a kék rész levehető.
A külső

Ugyan az egész csak alig 120 oldal, de látszik, hogy hatalmas gonddal lett összerakva. Már maga a bekötő is remek minőségű, a műbőrre hajaz, mintha egy igazi Grisha-beli régi könyv lenne. Az arany fólianyomat is pazarul néz ki, a minta részletessége igazán méltó a világhoz. Az egyetlen, ami kicsit fura, az a borító alsó felét takaró kék papír. Bár meg tudom érteni, így jobban olvasható az író és a cím, mint az eredetin.

Marha nagy mázlim volt, mert sikerült lecsapnom egy különleges kiadásra (mint azt a címkép is mutatja). Belül ugyan ugyanaz, mint a sima, de a kék cucc helyett rendes levehető papírborítót kapott, amin elöl Alina, hátul az Éjúr szerepel, a könyvbéli illusztrációk stílusában.

Az Éjúr, egy a 
sok illusztrációból.
A belső

Maguk a történetek igencsak rövidek, nagyjából három és öt oldal között mozognak. Tartalmilag a felénk is ismert szent-történetekre hajaznak, pont annyira tudnak véresek és kifordítottak lenni. A legnagyobb tanulságuk ezeknek is az, hogy az élet igazságtalan, és az emberek tömegbe csődülve síkhülyék.

Ami viszont elviszi a hátán ezt a könyvet, azok az illusztrációk. Minden szenthez készült egy-egy egészoldalas kép, és a művész (egyébként Daniel J. Zollinger-nek hívják) nem spórolt a rá szánt idővel és gondossággal. Remekül visszaadják egy régiesebb szentkép hangulatát. A "sima" oldalakra pedig, amin a szöveg van, a külső lapszélre egy meglehetősen Grisha-hangulatú minta is került, az aranyozást imitáló színekkel.

Összességében mindenképp egy jól kinéző, és a sorozathoz passzoló kiegészítő könyvecske, és ha nem is fogom nagyon olvasgatni (egyszer végigtoltam, de az úgy elég is volt), attól még mindenképpen örülök neki, hogy megszereztem. Remek minőség, mind szemre, mind anyagra, és nem volt olyan érzésem, hogy csak egy újabb 10 eurót akarnak rólam lehúzni. (Mint pl. a Legendás állatok film-forgatókönyvvel.)

A The Lives of Saint (főleg szépészeti okokból) ötből 4 csillagot kap.

Ez lenne a rövid értékelésem a könyvről, de még nem végeztem Bardugo könyveivel, szerdán érkezik az első spin-off sorozat, a Six of Crows duó-értékelése is. Addigis jó olvasást, és kellemes november elejét, aki pedig ellátogat a temetőbe, annak jó gyertyagyújtogatást!

Love,
Kalamaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése