2020. szeptember 28., hétfő

Az 5+1 kedvenc Charlie Bowater borítóm

Már sokat emlegettem Charlie Bowater nevét már korábbi posztokban, áradozva arról, mennyire el vagyok ragadtatva a rajzai minőségétől. Annak idején még az Üvegtrón fan art-jai kapcsán találtam rá, és az évek folyamán egyre jobban beleszerettem. Mostanság Cassandra Clare egyik legújabbja, a Chain of Gold karakterkártyái körül hallani róla, de például a Tüskék és rózsák udvara színezőbe is ő alkotta a rajzok nagy részét.



És persze a legszemgyönyörködtetőbb munkái: a könyvborítók. Egész lista van arról, mi mindenhez adta Charlie a csomagolást, és magam is egyfajta gyűjtőként vadászom ezeket a könyveket. Az eddigi tapasztalataim szerint pedig még nem kellett csalódnom olyan kötet belső tartalmában, amihez Charlie adta a külsőt. Emellett meg persze nagyon fájintosan is mutatnak a polcomon.

Összeválogattam azt az 5(+1) borítót, ami a legjobban a szívemhez nőtte magát. De ha még több is érdekelne, ezen a linken rájuk pillanthatsz.


1. Margaret Rogerson - An Enchantment of Ravens

Rogerson első regénye kívülről-belülről gyönyörű, és ez az illusztráció számomra teljesen elkapta a könyv alaphangulatát. Ami pedig még különlegesebbé teszi, hogy a borító a gerincen és hátul is folytatódik, kiterítve egy összefüggő képet alkotva. Két éve írtam is már róla egy értékelést, itt elolvashatod, és az elvetett változatokat is megnézheted.

2. Brandon Sanderson - Skyward

Sanderson neve már eleve elég volt nekem, hogy azonnal nyúljak a könyv után a boltban, ráadásul az csak rásegített, hogy az amerikai kiadáshoz Charlie-t kérték fel. Már maga a brit verzió is csodaszép, de ez még azon is túltesz. Charlie nagyon jól bánik a lilával, csupa csoda kerül ki a kezei alól lilában. Nagyon jó maga a könyv is, sokat emlegettem, bár valahogy még nem sikerült le is írnom róla a véleményem.


3. Shveta Thakrar - Star Daughter

Ami legjobban lenyűgöz Charlie munkáiban, az az, milyen irgalmatlan részletgazdagsággal dolgozik. Ez legjobban a ruhákon látszik meg, a csipkék, glitter és áttetszőség már-már megtévesztően realisztikus nála. A Star Daughter elején látható öltözék pedig eleve nem lehetett egyszerű, hiszen nem csak jól kellett kinéznie, de tisztelettudóan is kellett visszaadnia az india viselet jellegzetes vonásait. Nem is csoda, hogy egy-egy illusztráción hónapokat is szokott esetenként ülni, míg tökéletes nem lesz. Ezt a könyvet ebben a hónapban olvastam, az értékelése itt megtalálható.

4. Lori M. Lee - Forest of Souls

Bevallom, ezt a könyvet még nem olvastam, nagyon sokat nem is tudok róla, mégis a várólistámon van, köszönhetően annak, hogy a borítója ennyire vonz. Az azonban biztos, hogy Charlie ügyenes bánik az árnyékokkal és fényekkel, és ezekkel játszva még egy réteg térbeliséget ad a rajzainak. Az ezen a könyvön szereplő hölgyeménnyel pedig úgy fest, jól megtalálnám a közös hangot.


5. Kathryn Purdie - Bone Crier's Moon

A mai bejegyzés kiváltó oka, hogy sikerült megszereznem ennek a könyvnek a speciális, dedikált kiadását, amire már rég fájt a fogam. A következő a várólistámon (főleg, ha a postás addig nem hozza még meg a Serpent & Dove-ot, amire már két hete várok), a fülszöveg pont annyira megkapott, mint a csomagolása.

+1 V. E. Schwab - Shades of Magic

Odáig vagyok a közismert borítótól is, mindenképpen nagyon jól sikerült az is, azonban a franciák úgy döntöttek, nem veszik át az eredetit, hanem inkább felkérik Charlie-t, és csináltatnak egy sajátot. Ez is elsöprően gyönyörű lett. Mindenképpen más alaphangulatot áraszt ez a készlet, mint az eredeti, és nem valószínű, hogy ebben a csomagolásban egyhamar a kezeim közé kapom (még kevésbé, hogy el is olvasom franciául), de attól még megérdemel egy említést.

Szóval az biztos, hogy még jó ideig gyűjteni fogok mindenféle könyvet, amire Charlie adja a kabátot, hogy ne csak belülről, hanem kívülről is tudjak bennük gyönyörködni. Nektek melyik az a könyvborító, ami az abszolút etalont jelenti szépség tekintetében? Írjátok meg kommentben.

Legközelebb csütörtökön jelentkezem, akkor érkezik majd a szokásos hóvégi összegzés. Addigis jó olvasást, és senkit ne hangoljon le, hogy látszólag megjött végül az ősz nyálkásabb oldala is.

Love,
Kalamaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése