2020. szeptember 14., hétfő

A Court of Frost and Starlight újraolvasás - 12 hónapos kihívás negyedik felvonás

Idén is sikerült megejtenem az éves Maas-maratonom, és utolsó etapjaként a Tüskék és rózsák udvarával is végeztem. Jót tesz a kis lelkemnek évente legalább egyszer előszedni a nagy kedvenceket, köztük pedig legfőképp Maas könyveit.

Az A Court of Frost and Starlight pedig idén még egy szempontból is a várólistám elején volt. A még januárban magamnak kitűzött 12 hónap - 12 könyv olvasólistám utolsó, decemberi darabja lett volna, de kicsit átrendeződött az a lista is, és mostanra került át.

Az összes kiadás, amiben megvan nekem a könyv. (Plusz a magyar,
de az a szüleimnél van.) Már csak az új borítós angol hiányzik.

Erről a könyvről röviddel a megjelenése után már írtam egy értékelést (együtt az akkor szintén friss Macskanővel, elérhető itt), de kíváncsi voltam, mennyit változott a véleményem a szinte pontosan két évvel ezelőtti bejegyzéshez képest.

Ebben a posztban a szokásos kategóriák szerint értékelem a könyvet, de szót ejtek a sorozat további részeiről és a véleménybeli változásokról is.

A bejegyzés spoileres lehet a Tüskék és rózsák korábbi köteteihez is, csak saját felelősségre olvass tovább.

Az alaphelyzet és történet:

Maga a történet érezhetően egy átkötő a Wings and Ruin és a Silver Flames (a januárban megjelenő folytatás, amiben Nestá-é a főszerep), ebből kifolyólag számos olyan történetszálat kezd meg, ami ebben a kötetben még nem kap megoldást, de tisztán látható, hogy a következő részek fő konfliktusalapjai lesznek.

A könyv saját története, a karácsony-jelleggű családi ünnep (emiatt is akartam ezt decemberben olvasni) ugyan rettentő cuki, és jó Feyré-ékről úgy is olvasni, hogy csak lazulnak, nem kell épp megmenteniük a világot, de túl sok vizet azért nem kavar. Bár nem is ez volt a könyvecske célja.

A szereplők:

Feyre kifejezetten tetszett ebben a részben, végre láttuk hétköznapibb szerepben is, és nagyon jól állt neki, hogy végre aktívan foglalkozott az igazábóli hobbijával, a festéssel. Bár azt nem tudom, hogy Maas maga mennyit rajzol, mert az a sebesség, amivel Feyre alkot, elég túlzott. Pl. az egyik fejezetben három óra alatt félig megtölt egy teljes vázlatfüzetet. Mint valaki, akinek az egyetemi szaka miatt elég gyakran kell rajzolni, mondhatom, hogy ez fizikailag lehetetlen. Rhys ebben a részben nem igazán érdekelt, túl sokat ő nem brillírozott. Viszont Nesta és Cassian sokkal többet is kaphatott volna, a legemlékezetesebb jelenetek az övék voltak, és biztosra veszem, hogy imádni fogom a Silver Flames-t, Nestá-ban még Feyré-nél is nagyobb potenciál van.

A sorozatról úgy általában:

Sokaknak a Tüskék és rózsák jobban tetszik, mint az Üvegtrón, de nálam pont fordítva van, tálan azért, mert az Üvegtrónban a nagy végső összecsapáshoz nyolc könyvön keresztül jutunk el, nem hármon. A felnőttebb hangvételnek köszönhetően belepakolt explicítebb erotikus jelenetek meg annyit nem adnak hozzá. Természetesen ettól még nagyon is szeretem a sorozatot, a Mist and Fury pedig a valaha olvasott egyik kedvenc könyvem.

Már nagyon várom a folytatást, és ha a B&N szállítana Európába, akkor már előrendeltem volna az exkluzív kiadásukat is. Nem értem az ellenérzéseket Nestával szemben, nekem az egyik kedvenc szereplőm.

A véleményem 2018-hoz képest:

Az első dolog, ami feltűnt a két évvel ezelőtti bejegyzésemből, hogy akkor azt mondtam, mégegyszer ennyit is elolvasnék ebből a helyzetből. Ezt mára már visszavonom, mert cuki ugyan, de ez a hossz pont elegendő volt belőle, ha hosszabb lenne, akkor egész biztosan elunná az ember magát félúton. Így is ugyanannyi ideig tartott elolvasnom, mint a Wings and Ruin-t, ami jó háromszor olyan hosszú.

Rhys-t és Feyré-t kissé unalmasnak véltem akkoriban, de mostanra ezzel szemben is ellágyultam kissé, inkább kellemes megpihenés volt egy hétköznapibb képet látni róluk.

Összefoglalva egy kellemes, rövid történet, ami inkább csak elővezeti a folytatást, mint saját történettel rendelkező regény. Mindenesetre a Wings and Ruin és a Silver Flames között jó kis átvezető, kitölti a várakozási időt.

Az  A Court of Frost and Starlight 2020-ban ötből 4 csillagot kap.

Legközelebb csütörtökön jelentkezek, akkor a magyar könyvek irányába pillantok el egy újabb TOP 5 listával. Addigis jó olvasást és kellemes indián nyarat.

Love,
Kalamaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése