2021. május 15., szombat

Grishaverzum finálé - King of Scars és Rule of Wolves duplaértékelés

Neeeeem, nem lovagolom még mindig a Shadow and Bone friss tévésorozatból hátramaradt grisha-rajongásom... (az értékelésem róla itt), és nem volt szükségem még több grisha történetre. Remélem átérzitek az öniróniámat, imádom a sorozatot, és igen, már újranéztem azóta, és csak arra várok, hogy Réka a Könyvfikuszról átessen a beadandós időszakán és együtt tudjunk róla áradozni.

Nem csak olvasni élmény mindkét kötetet, csodaszépek is lettek a borítóik.

A King of Scars duológia a világ jelenlegi utolsó két része (de nem ellenkeznék, ha Bardugo úgy döntene, hogy ír még hozzá folytatást). Itt főszerepben Nikolai, Zoya és Nina áll, és a Crooked Kingdom eseményeire fűzi rá magát, de saját történetet is kreál. Egy ideje már állt a polcomon, de eddig nem akartam nekiállni, mert hallottam olyan rémhíreket, hogy elég durva a függővége, és inkább megvártam a folytatást. A Rule of Wolves március végén jelent meg, és alig fél órája sikerült befejeznem.

Igyekezni fogok spoilermentesen tartani magam, de egyes elemekről nem fogok tudni anélkül beszélni, hogy ne lőjek le pár dolgot belőle, főleg mikor áttérek a bejegyzés második felében a Rule of Wolves-ra. Viszont ha nem olvastad még a Crooked Kingdom-ot (az értékelésem hozzá itt), semmiképp ne olvass tovább, mert annak a végén történik egy nagy dolog, ami a kiinduló pontja a King of Scars-nak, nem akarom elrontani az élményt.

Zoya, a csodás Monolime alkotása
1. King of Scars

a) Alaphelyzet:
A Six of Crows után ez a duológia is több narratívával operál, bár ezek közül kettő, Nikolai és Zoya szemszöge tartalmilag szorosan összefűződik (lévén legtöbbször egymás közelében tartózkodnak), ahogy igyekszenek megoldani a Nikolai-ban még rejtőző démon problémáját. Nina kicsit kilóg, mivel ő Fjerdában tartózkodik, mint kém, aki az ottani grishákat keresi meg és menekíti ki őket, mielőtt a fjerdai hatóságok kezeibe kerülnének. Viszont kifejezetten tetszett, hogy Nina fejezetei kis változatosságot nyújtottak a fő cselekményszál mellett.

b) Szereplők:
Talán Nina a kedvencem ebben a kötetben, imádom a stílusát, és nagyon jó volt nézni a folyamatot, ahogy kikapaszkodik a gödörből és újra boldogságra talál. Karakterileg viszont Zoya áll legközelebb a szívemhez, nagyon tudtam benne látni saját magamat. Nikolai pedig végletekig szórakoztató volt, tökéletesen passzol Zoya inkább szigorú ellentéteként, ez tette a közöttük lezajzó interakciókat igazán olvasmányossá.

c) Felépítés:
Ahogy az igazából a Bardugo könyvekre jellemző, ez is lassabban indult be, egész sokáig húzódott a felkészülő fázis, ahol a problémákat ismerjük meg. Csak a könyv felénél léptünk bele a fő eseményekbe, itt a könyv hangulata is változott, bár nem tudom eldönteni, a kötet melyik felét szerettem jobban.

d) Végkifejlet:
Talán kicsit sokat olvastam már, de személy szerint a megjelenésük utáni második pillatban tudtam, hogy kik lesznek a "főgonoszok" a könyvvégi összetűzésben. Zoya és Nikolai szála kellőképpen erősen zárul itt, meghagyva pár nyitott ajtót, bár inkább magában teljesen, míg Nina fjerdai munkássága az igazi átkötő elem a Rule of Wolves-hoz. És igen, az utolsó fejezet tényleg függővég, bár nem anyira borzalmas, mint hallottam. Mindenesetre sokan fel fognak sikkantani.

Innentől jönnek az erősebben spoileres részek, tényleg csak saját felelősségre olvass tovább!

Nina Zenik, szintén Monolime-tól
2. Rule of Wolves

a) Alaphelyzet:
Míg a King of Scars inkább a szentekre koncetrált, a Rule of Wolves bár sokkal inkább háborús fantasy, Fjerda invációjával a központban. Minden eseményszál erre fókuszál, kivéve egyet. Kapunk két új persektívát ebben a kötetben, az egyiket nem lövöm le, mert nagyon spoileres, a másik viszont az egyik Shu testőré, akinek a szemén kerestül látjuk, hogyan rendezik le a főszereplők a Shu fenyegetéssel kapcsolatos problémát. Igazából ha ezt a szálat kihagyjuk, is majdnem változatlan lett volna a könyv, mégis szükség volt rá, hogy minden főbb kérdés választ kapjon a könyv végére.

b) Szereplő(k):
Ez a könyv egyértelműen Zoyáé, igazán szikrázott itt. Végre megismerjük a múltjának minden meghatározó elemét, és ő maga is ezzel együtt éri el az erejének csúcspontját. Ahol pedig a könyv végén landol, igazán méltó hely neki.

c) Felépítés:
Ebben a részben már jobban elmosódik a határ a két alrész között, bár a határukon lesz egy esemény, amihez készítsétek a zsepiket, tökéletesen meg van koreografálva, és nagyon fájdalmas. Az első alrészben inkább a háború előkésületeire koncetrálunk, ahogy Nikolai és csapata igyekszik elkerülni az elkerülhetetlent, míg a másik rész már maga a háború, ahol aztán jönnek a tényleg lélegzetmegállítós jelenetek.

d) Végkifejlet:
Elég előrelátható volt, hogy lesz a könyv végén egy végső, mindent eldöntő csata, és az aztán tényleg nem spórolt a csinnadrattával. A legnagyobb részében csak tátottam a szám, pár helyen hangosan ujjongtam (aki olvasta, tudni fogja, melyik jelenet az). Van egy jelenet, ahol kihagyott szívem egy pillanatra, mielőtt rájöttem, hogy mi is a turpisság, de onnantól nagyon mosolyogtam. A végső búcsú pedig elégedetten hagyott, a szálak lezárultak, megadta a méltó véget a grishaverzumnak. (Még ha egy utolsó kis kaput nyitva is hagyott, hátha...)

Összeségében:

Mindkét rész nagyon tetszett, bár a Rule of Wolves volt a kettő közül a kedvemcem. Ha rangsorolnom kéne a grisha könyveket, az valahogy így zajlana:

    1. Crooked Kingdom
    2. Rule of Wolves
    3. Six of Crows
    4. Ruin and Rising
    5. King of Scars
    6. Siege and Storm
    7. Shadow and Bone (a trilógiáról az ősrégi értékelésem itt)
    8. The Language of Thorns
    9. The Lives of Saints (bár ez az utolsó kettő csak kiegészítő könyv, nem igazi regény)

Nagyon boldoggá tenne, ha a jövőben jönne még egy kötet (vagy kettő, vagy száz), szívesen olvasnék még erről a világról és a karaktereiről. De így sem vagyok elégedetlen, ha tényleg ez volt az utolsó, akkor méltó lezárás lett, a szálak elvarratódtak és Ravka egy reménnyel teli új kornak néz elébe. Most már csak a tévésorozatot kell tovább vinni, imádkozzunk az összes ravkai szenthez, nehogy a Netflix idő előtt elkaszálja.

A King of Scars tőlem ötből 4,5 csillagot kap, a Rule of Wolves pedig megérdemelte a nagyszerű, teljes 5 csillagot.

Hamarosan újra jelenkezem, bár jövő héten van egy nagy beadandóm, szóval egyenlőre nem ígérek semmi konkrétat. Addig is jó olvasást, kellemes hétvégét, és sok-sok varázslatot! (Elnézést kérek, apró tudományok, nem mágia...)

Love,
Kalamaj

u.i.: ez pedig a fejem grisha bőrbe bújva, és igen, teljes lelkemből Szívtörő vagyok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése